Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Lapsiperhe ulkomaankomennuksella – mistä apua koulunkäyntiin?

13.04.2017  |  Vanhemmille, Oppiminen ja motivaatio

eeva_ja_marjo.jpgRistolan perhe viihtyi ulkomaankomennuksella neljä vuotta. TutorHousen online-opetus mahdollisti kolmelle kouluikäiselle lapselle suomalaisen opetussuunnitelman tahdissa pysymisen etäkoulu Kulkurissa. Millaista on muuttaa ulkomaille lasten kanssa?

Kun Ristolat muuttivat viitisen vuotta sitten Uruguayhin isän työkomennuksen perässä, oli huoli lasten koulunkäynnistä suuri. Lähistöllä ei ollut kansainvälistä koulua eikä paikallinen peruskoulu yltänyt suomalaisen koulujärjestelmän tasolle. Samojen kysymysten äärellä ovat useat lapsiperheet, jotka pohtivat lähtöä ulkomaankomennukselle.

Ulkomailla asuvat lapset ja nuoret voivat opiskella suomalaisen peruskoulun oppimäärän Etäkoulu Kulkurissa. Näin tekivät myös Ristoloiden lapset, jotka suorittivat sekä suomalaista että uruguaylaista koulua samanaikaisesti. Nyt perhe on palannut Suomeen: nuorin heistä, Eeva Ristola, aloitti syksyllä yläkoulun seitsemännen luokan ja vanhin kirjoittaa ylioppilaaksi.

– Miehen työpaikan henkilöstöpuolelta saimme tiedon TutorHousesta, kun olimme jo muuttaneet Etelä-Amerikkaan, perheen äiti Marjo Ristola kertoo. TutorHousen kautta lapset saivat lisätukea Skype-opetuksella tarpeen mukaan esimerkiksi matematiikassa ja kielissä.

Online-opetuksessa oppitunti sujuu samaan tapaan kuin normaali yksityisopetuskin. Kolmen lapsen aikataulujen järjestäminenkään ei ole aina ollut ihan yksinkertaista. Skype-tunnit saatiin sovittua kuuden tunnin aikaerosta huolimatta, kun joustavat opettajat pitivät niitä Suomen ajassa iltaisin.

Vanhempien tehtävänä on ohjata opiskelua

Kulkuri-koulussa opiskelu tapahtuu itsenäisesti verkon kautta. Se toki kehittää lasten omatoimisuutta, mutta vanhempienkin panos on tärkeä. Suomalaisen lukion suorittaminen ulkomailla voi sen sijaan olla haastavampaa ja etälukion onnistumiseksi lukiolaisen oma motivaatio on tärkeä.

– Se vaatii vanhemmalta sellaista organisoijan ja patistajan roolia. Harva lapsista tekee innoissaan itsenäisiä hommia, Marjo kuvailee. Jos etäopetuksen rytmistä putoaa ja tehtävät kasautuvat, on vaikea saada opetusta kiinni.

Aluksi perheen piti viipyä Uruguayssa kaksi ja puoli vuotta, mutta komennus jatkui lopulta neljän vuoden ajan. TutorHousen Skype-opetuksen ja etäkoulu Kulkurin yhdistelmä mahdollisti jäämisen pidemmäksi ajaksi.

Marjo uskoo, että kaiken suorittaminen itsenäisesti olisi ollut liikaa. Erityisesti matematiikka sekä englannin ja ruotsin kielioppi tuskin olisivat sujuneet yhtä hyvin ilman lisäopetusta Skypen kautta.

– Lapset myös tykkäsivät Skype-tunneista ja Eevallakin oli sama opettaja koko ajan.

Kouluikäiset lapset ja muuttaminen ulkomaille – yhtälö voi toimia

Eeva oli vasta siirtymässä kolmannelle luokalle perheen muuttaessa ulkomaille. Paikallisessa koulussa Eeva aloitti vain muutaman espanjan alkeiden tunnin jälkeen.

– Olihan se aluksi ehkä vähän hankalampaa, kun en osannut espanjaa oikeastaan ollenkaan, Eeva sanoo. Sekä suomalaisen etäkoulun että paikallisen koulun suorittaminen ei kuitenkaan kielitaidon kartuttua enää tuntunut rankalta. Lisää Eevan kokemuksista online-opetuksesta voit lukea täällä.

Koko perheelle Uruguayn vuosista on jäänyt lämpimiä muistoja. Eeva kertoo oppineensa hyvin espanjaa ja pitävänsä paikallisiin kavereihin yhteyttä viestitellen.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.

Muutto ulkomaillePaluu suomalaiseen kouluun

Paikallisen ja suomalaisen peruskoulun välillä oli suuriakin eroja. Opetusmenetelmät koostuivat paljolti ulkoa opettelusta ja taululta kopioimisesta. Oppikirjoja ei ollut käytössä juurikaan ja yläkoulussa puuttui välillä opettajia tai saattoi tulla yllättäin hyppytunteja.

– Kaikilla ekspatriaattiperheillä on varmasti sama huoli lasten koulunkäynnistä ja siitä, miten he pärjäävät, Marjo pohtii. Suomessa on kuitenkin hyviä vaihtoehtoja koulun suorittamiseen etäopiskeluna peruskoulusta lukioon saakka.

Vanhin lapsi kävi etälukion ja hän kävi TutorHousen kautta esimerkiksi pakolliset lyhyen matematiikan kurssit. Suomeen suoritettavaksi jäi vain pari pakollista kurssia ja ylioppilaskirjoitukset.  Ristoloiden kokemuksen mukaan lukion oppimäärien ja ylioppilaskirjoitusten vaatimusten omaksunta etöopiskeluna on haastavaa. Tämän vuoksi ei voi suositella patenttiratkaisua, joka sopisi kaikille. Erilaisia ratkaisuja kannattaa etsiä.

Vaikka online-opiskelu tuntuikin sujuneen hyvin, oli jännitystä ilmassa viime syksynä, kun takana oli paluumuutto Suomeen ja lapset palasivat peruskoulun penkille. Kaikki sujui kuitenkin hyvin – ulkomailla vietetyistä vuosista huolimatta lapset eivät ole jääneet koulunkäynnissä ikätovereitaan jälkeen.

Sopeutumista takaisin on helpottanut myös se, että perhe on viettänyt joka kesä pari kuukautta kotipaikkakunnallaan Kotkassa. Eevankin rinnakkaisluokalla oli siis kouluun palatessa tuttuja suomalaisia kavereita, joihin hän oli pitänyt yhteyttä Uruguaysta käsin.

Perhe oli valmistautunut jatkamaan lisäopetusta Suomessakin, mikäli alussa olisi ollut hankaluuksia. Siihen ei ole kuitenkaan ollut tarvetta, sillä arvosanat ovat olleet kiitettäviä.

– Suomalaiseen kouluun palaaminen ei olisi varmaan ollut näin yksinkertaista ilman TutorHousen tukiopetusta, Marjo arvelee.

Jutun ensimmäinen kuva Eeva ja Marjo Ristolasta perheen kotialbumista.


Lue lisää opetuspalveluistamme komennusperheille »